Pentru că este primul articol de pe blogul Scotwork din 2023, m-am gândit să vă propun un subiect legat de obiectivele pentru noul an. Ce și cu cine putem negocia pentru a reuși să ni le atingem?
Sunt câțiva ani buni de când am reușit să pun în aplicare câte ceva din cele învățate la programele de time-management la care am participat. Astfel, la fiecare sfârșit de an, îmi rezerv jumătate de zi pentru a analiza ce s-a întâmplat în anul care tocmai ce se termină și a stabili câteva obiective, neapărat SMART, pentru anul ce vine.
Așa că pe 28 decembrie, m-am retras singură în birou, le-am spus tuturor că am ceva de terminat și m-am apucat de treabă. Am scos fișele de anul trecut, prin care am mai trecut de 5 ori în timpul lui 2022, am revăzut obiectivele, prioritățile așa cum le-am formulat anul trecut, informațiile adunate de-a lungul anului și, desigur, rezultatele obținute. Concluzia a fost că anul 2022 a fost un an bun pentru că mi-am atins obiectivele propuse. Ar fi putut fi și mai bun dacă obiectivele ar fi fost mai ambițioase? Sigur!
În subconștient am realizat că procesul prin care treceam era similar cu procesul negocierii, doar că de această dată, negociam cu mine însămi și nu cu vreun partener de afaceri sau cu cineva din familie... cel puțin, nu încă.
Stabilirea obiectivelor
Pentru mine este destul de simplu să-mi aleg ce vreau să fac în 2023: să merg în vacanță de două ori, să zugrăvesc casa, să termin terasa și pavilionul din curte etc. Mai sunt vreo zece elemente pe această listă pe care ar fi extraordinar să le pot atinge în acest an. Imediat după ce am terminat lista, am stabilit pentru fiecare element bugetul (resursele) de care este nevoie pentru a-l duce la bun sfârșit.
Până aici toate bune și frumoase. Greul începe odată cu identificarea surselor, în primul rând deoarece sursa principală este timpul pe care îl voi aloca pentru a munci. La un calcul extrem de simplist, plecând de la rezultatele orare ale anului 2022 a reieșit că ar trebui să am un excedent de ore de cca 50% pentru a-mi atinge obiectivele pe anul viitor. Și uite cum apare negocierea. Pentru că îmi doresc condiții mai bune pentru anul viitor va trebui să încep prin a prioritiza obiectivele, după care să stabilesc limitele și, nu în ultimul rând, să identific concesiile pe care sunt gata să le fac acolo unde am flexibilitate.
Negocierea
Pentru că am trecut de primul pas, pregătirea, am intrat în dialogul de negociere. Cu cine? Cu mine!
Am avut o sesiune consistentă de întrebări și răspunsuri, am făcut propuneri, contrapropuneri, am tranzacționat și am reformulat până când am ajuns la o listă de obiective ambițioase, realiste și posibil de implementat. Am încheiat doar în momentul în care planul pentru anul 2023 a fost gata la nivel de detaliu: „cine?”, „ce?”, „cum?”, „de ce?”, „când?” și „unde?” fiind întrebări care își au toate răspunsul în acel proiect.
Ce urmează? Alte sesiuni de negociere, de data aceasta cu parteneri reali: cei din familie care au roluri importante în multe dintre proiectele de anul viitor, colegii și partenerii de business pentru că afacerea este principala sursă de venituri...
Ce credeți că am păstrat ca în fiecare an pe listă? Rezoluțiile mele preferate: 6000 de pași zilnic, renunț la telefon când ajung acasă și închid laptopul la ora 18.00. Dacă ajung să le îndeplinesc e un semnal că restul proiectelor sunt pe calea cea bună.
Pentru toți cei care veți citi aceste rânduri, vă doresc să vă atingeți toate obiectivele pe 2023. Dacă totuși ajungeți în impas, foarte probabil să aveți nevoie de negociere pentru a merge mai departe și cursurile de negociere Scotwork ar putea fi un prim pas spre a deveni un negociator mai bun.
Un an nou minunat!