După ce s-a îmbătat o vreme cu gloria ofertei de 44 de miliarde de dolari pentru preluarea Twitter, lansată în Aprilie, Elon Musk are parte de o mahmureală groaznică, pe măsura petrecerii.
Prețul ofertei părea la început unul foarte bun pentru Elon, dar acum pare cu 45% prea mare, după ce toate acțiunile de tehnologie, inclusiv Twitter, s-au prăbușit efectiv în ultimele luni. Perspectivele companiei de a atrage venituri mai mari din publicitate sau direct de la abonați s-au înrăutățit semnificativ din cauza mediului economic în deteriorare rapidă. Acțiunile Tesla, cu care Musk ar fi finanțat sau probabil garantat o parte din fondurile pentru ofertă, au scăzut și ele din aprilie până în prezent cu circa 40%, odată cu piața. Iar dobânzile pentru finanțarea tranzacției au crescut, foarte probabil, semnificativ.
Tranzacția mai are, probabil, câteva luni până la implementarea efectivă, fiind în așteptarea unor aprobări ale autorităților (de concurență, de exemplu) și ale băncilor care îl vor finanța pe Musk. Procedura este standard, doar că o lume întreagă s-a schimbat din aprilie până acum. Iar Musk pare că suferă, cum spun chiar americanii, de buyer’s remorse (remușcarea cumpărătorului): nu a spus-o încă răspicat, dar toate semnele arată că își dorește să renegocieze.
Pentru moment, încearcă să câștige timp, probabil pentru a găsi portițe în acordurile și ofertele semnate. În acest scop, a creat de câteva săptămâni, în spațiul public, un subiect care pare deocamdată fără substanță: a lansat suspiciuni că până la 10% din conturile de utilizator ale Twitter ar fi false, administrate de boți și nu de persoane reale. De asemenea, nu a negat foarte ferm zvonuri apărute în media (sau poate trimise către media) că ar plănui concedieri semnificative imediat după preluare.
Consiliul de Administrație al Twitter, care a susținut oferta lui Musk și a recomandat acționarilor să o accepte, administrează situația cu calm și pare hotărât să nu îi ofere portițe de scăpare sau renegociere. Iar strategia este corectă, pentru că o renegociere în astfel de tranzacții este foarte complicată pentru cumpărător și depinde de clauzele de ieșire din contract pe care acesta le are sau nu.
În cazul Twitter, informațiile din media spun că Musk ar avea o posibilitate de ieșire cu plata unei penalități de 1 miliard de dolari, dar trebui să demonstreze că au apărut informații foarte grave despre companie, de care nu era conștient când a semnat acordurile. Și să arate că aceste informații l-au împiedicat să obțină finanțarea necesară pentru tranzacție.
Un astfel de demers va fi extrem de complicat și riscant pentru Musk. Twitter este companie publică, iar cei care lansează oferte publice de cumpărare trebuie să garanteze că au analizat compania în detaliu înainte de a lansa un astfel de demers, cu impact foarte serios. Iar în piețele de capital dezvoltate, precum cea americană, astfel de clauze sunt tratate și intepretate foarte strict.
Elon Musk a fost un foarte activ și abil utilizator al Twitter pentru mulți ani, folosind platforma pentru a populariza Tesla, pentru a trimite semnale în negocierile importante sau chiar pentru a influența piețele financiare. A afirmat de multe ori că ar putea face din Twitter o afacere mult mai bună dacă ar fi acționar, iar în 2022 a trecut la fapte. A cumpărat treptat, de pe bursă, un pachet minoritar de acțiuni de aproximativ 9%, după care a lansat o ofertă de cumpărare de 44 milioane de dolari pentru a cumpăra restul acțiunilor și a delista firma de pe Nasdaq.
Totul s-a întâmplat cu o viteză neobișnuită pentru dimensiunea tranzacției, Musk părând mai degrabă interesat să închidă repede tranzacția decât să verifice afacerile companiei foarte detaliat. Un preț pe acțiune de 54.2 dolari a părut probabil foarte bun față de maximul istoric de 80 de dolari atins de companie în 2020. Iar Musk părea foarte încrezător că poate crește rapid veniturile Twitter, fie printr-o strategie de atragere de publicitate diferită, fie prin introducerea de abonamente plătite pentru anumiți utilizatori (deocamdată accesul la platformă este universal gratuit).
Ambele ipoteze de bază s-au dovedit greșite. Acțiunile au ajuns între timp la 37 de dolari, iar previziunile pentru evoluția publicității online s-au înrăutățit. Ce opțiuni are Musk, în condițiile unui spațiu contractual foarte îngust, sau aproape inexistent, pentru renegociere? Dacă ar fi să riscăm un singur prognostic, judecând după primele demersuri, acela ar fi legat de timp.
Cel mai probabil, Elon va căuta în continuare motive pentru a amâna la maxim închiderea ofertei. În tot acest timp, va încercă să demonstreze Consiliului de Administrație al Twitter, prin mesaje mai publice sau mai private, că mai bine acceptă o renegociere decât o eventuală luptă în justiție care poate defocusa sau destabliza compania. Va miza că situația economică din ce în ce mai dificilă va pune pe gânduri principalii acționari actuali ai Twitter. Dacă aceștia estimeaza că prețul acțiunilor va rămâne scăzut în următorii ani, renegocierea cu Musk ar putea arată ca opțiunea cea mai bună de pe masă.
Evident, există în continuare și posibilitatea ca Musk să decidă, din motive de risc, reputație, potential timp pierdut în lupte juridice, să meargă până la capat cu oferta inițială. Doar că antreprenorul a arătat de-a lungul timpului că nu are probleme să muncească 15 ore pe zi și că o reputație intactă nu îl interesează foarte mult. Iar un om dispus să își asume mai mult risc decât Musk este greu de găsit.
Știe asta și Consiliul de Administrație al Twitter. Și stie asta și piața, cea mai bună dovadă fiind chiar prețul actual al acțiunilor, de circa 37 de dolari. Dacă cineva chiar ar fi convins că oferta se va încheia până la urmă la 54 de dolari, de ce nu ar cumpăra acum și ar obține un randament de 45% în doar câteva luni?