Cei care mă cunosc pot depune mărturie că sunt un mare suporter al abordării bazate pe leadership autentic. Nenumărate studii susțin legătura direct proporțională între comportamentele managementului și performanța companiilor. Un nivel de angajament ridicat al personalului este o consecință a unei construcții caracterizate de valori, misiune, împuternicire sau investiții în dezvoltarea oamenilor – toate acestea fiind specifice organizațiilor conduse de lideri reali. Iar nivelul de angajament este probabil cea mai importanta resursă de creștere a productivității.
De altfel, această abordare este la fel de recomandată și în viața personală. Toate somitățile în domeniu ne recomandă diverse obiceiuri, principii sau reguli clădite pe fundația universală a leadership-ului (de obicei trăite și experimentate chiar de ei personal) pentru a ne bucura de succes sau împlinire personală. Mai nou, întreaga industrie de parenting provine din același curent de gândire.
Realitatea însă bate, ca de obicei, filmul. În viața noastră de zi cu zi, chiar dacă suntem niște lideri virtuoși, marea majoritate a situațiilor prin care trecem nu pot fi tratate astfel. Să vă dau câteva exemple? Ce ziceți de toate discuțiile între clienți și furnizori, unde interesele comerciale sunt diametral opuse? Sau de dialogul cu un membru al echipei tale, când acesta își arată admirația față de misiunea organizației, dar îți transmite că tocmai ce are o ofertă de nerefuzat, cu salariu plus 50%, de la un concurent direct? Sau de târguiala cu meșterul pe care îl rogi cu disperare să vină acum să îți desfunde canalizarea? Sau de situația mea personală, când un mare operator telecom îmi trimite tot defect înapoi telefonul pe care le cerusem să îl repare, în garanție fiind? Cum veți proceda pentru a vă asigura, totuși, că vă atingeți scopurile și în aceste situații?
În plus, viața are turnuri pe care nu le putem controla. Oameni de business de o valoare extraordinară – care cred în ei și în echipele lor, care au o viziune clară și motivantă, care sunt orientați spre creșterea angajaților și promovarea lor internă, care deleagă și funcționează ca mentori – sunt puși uneori în situații care nu depind de ei și în care toată această abordare pe principii de leadership pur și simplu nu mai funcționează.
Ce să facă un bun prieten de-al meu, directorul unei filiale locale a unei multinaționale prezentă în peste 50 de țări, când strategia la nivel global se schimbă și lui i se comunică, cu nonșalanță, că postul său nu mai există deși era în topul mondial atât la performanța financiară, cât și la nivelul de angajament al echipei?
Ce să spună angajaților bunii mei prieteni de la Stadio sau City Grill, grupuri ce operează zeci de restaurante de mare succes, când Corona – criza îi forțează să îi trimită în șomaj tehnic, aceiași angajați în care investiseră mulți bani pentru a îi ajuta să se dezvolte profesional?
Cum să trateze toți acești lideri reali toate aceste evenimente care pur și simplu nu depind de ei? Ce soluții îți rămân atunci când abordarea bazată pe leadership pur și simplu nu te poate ajuta?
Iată de ce noi, la Scotwork, credem că abilitățile de negociere ar trebui să existe în bagajul de competențe a fiecărui om ce își dorește succes, personal sau profesional. Negocierea reprezintă calea de a eficientiza poziția în care te afli, reprezintă soluția pentru a îți valorifica chiar și puținele atuuri pe care le ai, atunci când pare că întreaga putere e la celălalt, reprezintă metoda de a optimiza rezultatul final în mod rațional, cu o structură valabilă în orice situație.
Poate și mai important, negocierea este modalitatea de a soluționa conflictele (înțelegând prin conflict diferența de interese) în mod câștig – câștig, ambele părți ieșind mulțumite în urma acordului final. Pentru că definiția negocierii este schimbul de concesii reciproc avantajos. Altfel spus, fac o concesie într-o arie mai puțin importantă pentru mine pentru a obține la schimb un avantaj într-o zonă de interes maxim.
Bineînțeles că, pentru a putea face ca acest proces să funcționeze, este necesar să analizezi în detaliu poziția în care te afli tu, dar și să cunoști cât mai bine obiectivele și prioritățile celorlalți. E ușor acest lucru? Nu! De ce? Probabil pentru că îți lipsesc multe informații, dar despre asta într-un articol viitor!
Contactează-ne pentru mai multe informații despre cursurile noastre de negociere.
0732988176
info@scotwork.ro